Užasné halušky se zelím!

Rychlé večeře

Užasné halušky se zelím!

Ingredience:

  • domácky vyrobené popř. 1 balení Halušky v prášku (balení = 400g)
  • ½ sáčku kysaného zelí (sáček = 500g)
  • 250 g uzeného masa (krkovice
  • plec)
  • 2 střední cibule
  • 5 lžíce cukr krystal/písek
  • olej
  • kmín
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Nejprve si oloupeme a nakrájíme cibule na větší kostky či měsíčky. Maso omyjeme a nakrájíme na kostičky asi 2x2 cm.

  • Do hlubšího pekáčku dáme trochu oleje, přidáme polovinu nakrájené cibule a uzené maso a pozvolna osmažíme dozlatova, občas promícháme.
  • Do dalšího menšího hrnce dáme na olej smažit druhou polovinu nakrájené cibule, zatímco se smaží, překrájíme slité zelí na menší kousky (občas jsou v balení příliš dlouhé „nudle“).

  • Jakmile je cibulka zlatá, přidáme zelí, podlijeme asi 2 dcl vody, přidáme cukr, 3 špetky soli, špetku kmínu a nepřikryté necháme dusit, dokud se voda neodpaří. Občas promícháme.

  • Uzené a zelí se pomalu připravuje, takže připravíme halušky: Do 5 l hrnce dáme vařit přibližně 2,5 l vody. Než se začne vařit, do mísy nasypeme směs na halušky, přidáme cca 0,5 l studené vody a pořádně promícháme.

  • Těsto nesmí být moc husté, aby šlo dobře protlačit haluškovým sítem (ale ani moc řídké, aby se halušky nerozpadly). Jakmile se voda vaří, přidáme polévkovou lžíci soli (dáváme až v okamžiku varu, pokud osolíme vodu hned studenou, trvá déle, než začne vřít) a přes haluškové síto protlačíme rovnou dřevěnou špachtlí polovinu směsi do vroucí vody.

  • Halušky ode dna lehce nadzvedneme, stačí jen lehce zvířit vodu, ne prudké míchání. Jakmile vyplavou halušky nahoru, sebereme je cedníkem (ne tím haluškovým), proklepeme od vody a dáme rovnou do pekáčku s již osmaženým masem. Halušky s masem hned lehce promícháme, aby se omastily a neslepily.

  • Druhou polovinu haluškového těsta také protlačíme přes síto, uvaříme, scedíme a přidáme do pekáče. Opět promícháme. Doporučuji dělat takto postupně, jinak bude halušek najednou moc, slepí se a hotové nebudete stíhat sbírat, takže se rozvaří.

  • Jakmile máme smíchané halušky a maso, přidáme podušené sladkokyselé zelí, lehce promícháme, podle chuti dosolíme a dopepříme. Kdo si chce pohrát, může posypat ještě další dozlata osmaženou cibulkou.