Tatarák z lososa!

Hlavní chody

Tatarák z lososa!

Pro dvě-tři osoby

Ingredience:

200g kvalitního čerstvého syrového lososa (čerstvost je opravdu velmi důležitá)

  • 1 šalotku (nebo červenou cibuli)
  • 1 velké rajče
  • 8 kapari
  • 4 zelené a černé olivy
  • šťáva z půlky limetky nebo citrónu
  • hrstička petrželky
  • rukola
  • olivový olej (jedině extra panenský)
  • pepř, sůl
  • rustikální nebo celozrnná bageta, nakrájená na šikmé plátky

 

Postup:

Lososa zbavíme kůže, pokud jste ho už nekoupili bez ní. Nakrájíme nejprve na plátky, pak kousky a nakonec velkým nožem nasekáme na úplně malinké kostičky. Můžete použít i robot, ale u tohoto typu tataráku je podle mého názoru chutnější nemít maso úplně rozemleté. Takto připravenou nasekanou rybu vraťte do lednice (přikryjte ji, aby případně nepochytala lednicové pachy), ať vydrží co nejdéle studená a čerstvá.

Pak si připravte zbývající ingredience. Uvařte horkou vodu a spařte rajče, aby se vám dobře loupala slupka. Až je celé „holé“ nakrájejte ho na malé kousky a přesuňte je do misky. Stejně tak nakrájejte šalotku, kapari, olivy a petrželku. U této drobné zeleniny si dejte opravdu záležet na malinkých kouscích nebo čtverečkách. Vše přidejte k rajčatům. Vymačkejte limetku a vyndejte lososa z lednice.

Maso osolte a opepřete, přilijte nejdříve limetkovou šťávu a zamíchejte, pak to samé proveďte i s olivovým olejem. Postupně přisypávejte zeleninu a důkladně vše spojte v jednu celistvou hmotu. Na každém talíři můžete formičkou vytvořit kopeček, jako vidíte na obrázku a posypat ho umytou rukolou. Já to občas celé ještě zakápnu balzamikovým topingem a olivovým olejem. Podávejte s nasucho opečenými bagetkami.