RIB EYE STEAK!

Hlavní chody

RIB EYE STEAK!

Ingredience:

Vysoký hovězí roštěnec : 4 ks (150-200 g)

nejkvalitnější, za studena lisovaný olivový olej extra virgin

hrubá, mořská sůl

čestvě podrcený pepř

grilovací koření, bylinky

Postup:

1. Nejprve gril rozehřejeme na vysokou teplotu
2. Rošt grilu okartáčujeme a potřeme tukem, aby se nám na steak obtiskla mřížka roštu
3. Steaky bohatě okořeňte solí a pepřem, mírně potřeme olejem, položíme na rošt a grilujeme podle chuti z každé strany 6 až 13 minut (záleží, jestli je budeme chtít více nebo méně propečené)
4. Grilovací koření, případně bylinky ( šalvěj, rozmarýn ...), pokapeme na talíři nebo větší misce olivovým olejem, na koření položíme ugrilované horké steaky, pokapeme je také olejem, pak steaky několikrát otočíme, aby se dobře obalily v koření a bylinách
5. Steaky takto marinujte 3 až 5 minut, pak je ještě jednou polijeme olivovým olejem a ihned podáváme.

Doporučení:
Doba grilování steaků:
Steak, uvnitř krvavý připravíme za 5-6 minut, steak, uvnitř narůžovělý za 8-9 minut a steak dobře propečený bude hotový asi za 12 až 13 minut. Záleží na teplotě grilu a tloušťce masa.

Kontrola propečenosti steaků:
Prstem nebo grilovacími kleštěmi zatlačíme na maso, pokud je maso měkké, je uvnitř ještě syrové. Pokud na povrchu jemně pruží, bude uvnitř narůžovělé a pokud je pevné, je již dobře propečené i uvnitř.