Najděte si denně 15 minut pro sebe a vychutnejte si šálek skvělé kávy přímo doma!

Nemáte čas kvůli dobrému šálku kávy pokaždé běhat do své oblíbené kavárny a chcete si ho dopřát i doma? Vybrali jsme pro vás pět zajímavých, a nebojíme se říct nejlepších přístrojů, díky nimž si i ve vlastní kuchyni vykouzlíte tu nejlepší filtrovanou kávu, espresso nebo třeba cappuccino.

Najděte si denně 15 minut pro sebe a vychutnejte si šálek skvělé kávy přímo doma!

Na následujících řádcích se dozvíte, kde tyto přístroje pořídit, jak s nimi zacházet a zkušený barista a majitel nové pražské kavárny coffee room. Jiří Mahr vám prozradí, co je na nich nejlepší, případně na co si při přípravě kávy dát pozor.

Tip č. 1: Kávovar Bialetti

Stylovou hliníkovou konvičku Bialetti na přípravu kávy moka vlastní snad každá italská rodina. A to nejen kvůli efektnímu designu ve stylu art deco, ale hlavně kvůli výtečnému espressu, které se v ní dá připravit. Rozhodně se nelekejte toho, že je tento kávovar vyrobený z hliníku, naopak je to velká přednost. Nezdravý je pouze kontakt hliníku s kyselými potravinami, mezi které káva rozhodně nepatří. Hliník naopak krásně natahuje její aroma, takže čím déle ji používáte, tím lépe káva chutná. Nesmí se však mýt saponátem, a už vůbec ne v myčce. Oplachujte ho jen čistou vodou a kávovou patinu uvnitř cíleně pěstujte.

Kávovar Bialetti Moka Express pro přípravu 4 šálků stojí 698 Kč a seženete jej na bialetti.cz.

Návod k použití: Spodní nádobu kávovaru naplňte vodou až po vyznačenou rysku. Trychtýř naplňte mletou kávou a vložte do spodní nádoby. Do vrchní části nasaďte filtrovací víčko a těsnicí gumičku a obě části kávovaru pevně sešroubujte. Nyní kávovar položte na ploténku. Asi po čtyřech minutách začne hotová káva vybublávat z vrchního konce rourky. Jakmile kávovar přestane vydávat bublavý zvuk, vrchni nádoba se naplní espresso kávu, kterou můžete ihned podávat.

Názor baristy: "Pro mě favorit. Je to asi nejlepší varianta na přípravu kávy doma, která není náročná a myslím si, že většinu milovníků kávy bude i bavit. Pozor si dávejte hlavně na plnění filtru, který plňte vždy po okraj, ne víc, ne míň. Kávu nijak neupěchovávejte, poklepáním na filtr ji jen zarovnejte."

Tip č. 2: Chemex

Tato designově výjimečná a na použití jednoduchá skleněná nádoba na přípravu filtrované kávy je dílem chemika Petera Schlumbohma, který jej vynalezl v roce 1940 v USA. Není tedy divu, že chemex názvem odkazuje k chemii a tvarem připomíná laboratorní (Erlenmeyerovu) baňku, jejíž úzkou část rozděluje dřevěný "korzet" připevněný ke sklu koženou šňůrkou. Baňka se tak pohodlně drží v ruce a navíc bez rizika spálení. Zásadní roli ve výsledné dokonalé chuti kávy hraje filtr - filtry chemex jsou až o třicet procent silnější než standardní papírové filtry a jsou vyrobeny ze speciálního materiálu, který nepropustí nežádoucí kávovou usedlinu, ale nechá projít maximální množství esenciálních olejů.

Skleněná nádoba Chemex se prodává v obchodech Oxalis za 998 Kč. Papírové filtry seženete rovněž tam (100 kusů za 235 Kč).

Návod k použití: Podstatné je filtr po vložení do chemexu nejprve pořádně propláchnout horkou vodou, čímž se zbaví papírové chuti, teprve pak je připraven k použití. Pak už stačí jen do filtru nasypat hrubě mletou kávu a postupně zalít horkou vodou (93 - 94 stupňů Celsia). Samotná filtrace trvá přibližně 3,5 minuty.

Názor baristy: "Pro milovníky filtrované kávy je jasnou volbou. Jeho velkou výhodu spatřuji v jednoduchosti a zajímavém a unikátním designu, kterým můžete oslnit své známé. Příprava kávy se tak stává obřadem, a o to větší radost pak budete z výsledku mít. Obecně se doporučuje hrubší mletí kávy, zkuste si s tím však pohrát a trochu zaexperimentovat. Vyzkoušejte alespoň tři různé hrubosti mletí, které výrazně ovlivňuje výslednou chuť, a najděte to, co vám bude skutečně nejvíc vyhovovat."

Tip č. 3: Frenchpress

Tuhle dvě stě let starou, původem francouzskou metodu přípravy kávy už možná znáte. Funguje na principu mechanického oddělení vzniklého sedimentu, nebo chcete-li lógru, od samotného nápoje. Prvním oficiálním výrobcem byl Melior, jehož frenchpress se v šedesátých letech minulého století stal nedílnou součástí mnoha domácností i restaurací po celém světě. Po tomto boomu začala svůj model prodávat také společnost Bodum, jejíž poznávacím znamením jsou výrazné barvy. A dnes už frenchpress dostanete téměř na každém rohu.

Na fotografii je frenchpress z obchodu Butlers, kde ho koupíte za 449 Kč.

Návod k použití: Připravte si hrubě namletou kávu (na litr nápoje budete potřebovat asi 70 gramů), frenchpress a horkou vodu. Konvičku nejprve propláchněte vroucí vodou, abyste ji zahřáli na provozní teplotu. Kávu zalijte vodou, lehce zamíchejte a po čtyřech minutách stlačte filtr dolů a máte hotovo.

Názor baristy: "Příprava kávy pomocí frenchpressu je jednoduchá a výsledek více než uspokojivý. Nepotřebujete žádné papírové filtry, mytí a údržba frenchpressu je snadná. Čerstvá káva musí být hrubě namletá. Pokud vám káva připadá příliš hořká, zkuste ji příště namlít ještě hruběji. Nikdy nepoužívejte vroucí vodu, ideální teplota je 94 stupňů. Na tu se dostanete poté, co vroucí vodu necháte alespoň půl minuty odstát."

Tip č. 4: Moccamaster

V našem výčtu by neměl chybět ani tradiční elektrický překapávač, který však podle odborníků pražírny Doubleshot patří k těm vůbec nejlepším. Díky tomu, že po celou dobu extrakce dokáže udržovat teplotu vody na 94 stupních, výsledkem není mdlá káva, kvůli které jste možné staré překapávače vyhodili z domu.

Stroj Moccamaster od značky Technivorm stojí 5500 Kč a objednat si ho můžete na doubleshot.cz.

Návod k použití: Použití tohoto přístroje je velmi jednoduché a intuitivní. Nemusíte se bát zbytečných displejů, časovačů, kontrolek a podobně. Stačí prostě jen vypnout a zapnout. Hrubost namletí kávy je střední, měla by připomínat mořskou sůl. Příprava jednoho a čtvrt litru kávy s tímto přístrojem trvá zhruba šest až osm minut.

Názor baristy: "Zajímavá varianta na přípravu filtrované kávy. Doporučuji spíše pro větší domácnosti či kanceláře. Hlavní výhoda spočívá bezesporu v tom, že přístroj po celou dobu extrakce kávy drží konstantní teplotu, což je nezbytnost pro přípravu filtrované kávy. Pokud jde tedy o elektrické kávovary, řekl bych, že Moccamaster je zejména z tohoto důvodu jasnou jedničkou. Nechcete-li za přístroj utrácet, bohatě postačí varianta filtru Hario V60 používaného v domácnostech i kavárnách."

Tip č. 5: Pákový kávovar

Pokud byste raději klasický kávovar, který vytvoří i vaše oblíbené cappuccino, raději než stroje na kapsle zvolte kvalitní pákový kávovar, který možná nemá tak krásnou barvu a originální design, ale kvalita kávy je nesrovnatelná. Vybrali jsme pro vás ten od značky Catler, za který by se nemuseli stydět ani v leckteré kavárně. Extrakce kávy probíhá při teplotě 95 stupňů, optimální tlak můžete sledovat na ukazateli, mlýnek na kávu nemusíte dokupovat, jelikož je už zabudovaný. Výhodou je také vestavěný filtr na vodu, díky kterému se uvnitř přístroje neusazuje vodní kámen.

Stroj Espresso Catler ES 8012 stojí 14 990 Kč a koupit jej můžete například na mall.cz.

Návod k použití: Nezapomeňte po každém použití pečlivě vyčistit sítko od staré kávy. Její zbytky by totiž negativně ovlivňovaly chuť každého dalšího šálku. O všechno ostatní se pak už postará sám kávovar.

Názor baristy: "Domácí přístroje na přípravu espressa bývají často jen takovými hračkami, které zdaleka nejsou schopny splnit to, co jejich výrobci křičí do světa. Zejména ty levnější. Pákovka od Catlera mě ale baví. Má v sobě zabudovaný mlýnek s kovovými mlecími kameny, hrubost mletí si můžete nastavit. Nerezová ocel, hezký design, i přes vyšší cenu mohu doporučit. Dejte si jen pozor na zabudované pěchovadlo kávy. S ním jen těžko vyvinete potřebnou sílu k upěchování kávy. Místo toho si pořiďte profesionální tamper."