Květákové karbanátky s pohankou a mangovou omáčkou!

Hlavní chody

Květákové karbanátky s pohankou a mangovou omáčkou!

Ingredience:

Karbanátky:

květák 750 g
citrónová šťáva 1 lžíce
vaječná náhražka v prášku (nebo 1 vrchovatá lžíce sójové mouky + 1 vrchovatá lžíce škrobu) 3 lžíce
strouhanka 3 lžíce
špetka cukru
sůl
drožďové vločky 2 lžíce
sójové mléko 4–5 lžic
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
čerstvě mletý černý pepř
 
Omáčka:
hodně zralé mango 1 ks
cibule 1/2 ks
citrónová šťáva 1 lžíce
bílý vinný ocet 1 lžíce
sůl 1 zarovnaná lžička
kajenský pepř 2–3 špetky
 
Příloha:
pohanka 200 g
sůl
veganský margarín 1 lžička
 
Postup:

Pohanku zalijte 400 ml studené vody a přiveďte k varu. Přidejte 1/2 lžičky soli a zakryté nechte na mírném ohni asi 20 minut bobtnat, dokd se tekutina zcela nevsákne. Nemíchejte. Nakonec ještě jednou přisolte. Oloupejte mango, dužinu odřízněte od pecky, spolu s ostatními ingrediencemi na omáčku a 50 ml vody dejte do mixéru a rozmixujte dohladka (nebo použijte vhodnou vyšší nádobu a tyčový mixér). Omáčku ochuťte solí a kajenským pepřem.

Květák omyjte, očistěte, pokrájejte a v robotu pomocí pulzování rozmělněte nahrubo. Občas robotem zatřeste, a květák tak prokypřete, dbejte aby se příliš "nerozčvachtal". Květák můžete také nahrubo nastrouhat a v případě potřeby ještě nadrobno nasekat. Květák dejte do větší mísy a pokapejte citronovou šťávou. Přidejte vaječnou náhražku, strouhanku, cukr, sůl, drožďové vločky a sójové mléko a uhněťte v homogenní hmotu. Ochuťte muškátovým oříškem, pepřem, případně přisolte. Ze směsi vytvarujte 12 karbanátků (cca 1,5 cm silných).

 V široké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte olej a karbanátky postupně osmažte na středním plameni dozlatova (2–3 minuty z každé strany). Hotové karbanátky můžete udržovat teplé v troubě při 100 stupních (v horkovzdušné při 90 stupních).
Pohanku smíchejte se lžičkou margarínu a podávejte s karbanátky a omáčkou.