Krupicová kaše nejen pro děti!

Moučníky

Krupicová kaše nejen pro děti!

Ingredience:

  • 1 litr mléka
  • 8–12 lžic dětské krupice
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce másla

Na přelití a ozdobení:

  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce kakaa nebo strouhané čokolády

Postup:

Příprava jídla

1.  Krupičku promíchejte s mlékem a se solí a nechte aspoň hodinu odpočívat v lednici. Pak znovu promíchejte a v kastrůlku pozvolna přiveďte k varu. Za stálého a pozorného míchání mírně vařte pět minut.

 

2.  Odstavte, vmíchejte máslo a rozdělte na talíře. Posypte cukrem a kakaem (nebo čokoládou) a přelijte rozpuštěným máslem. Místo kakaa můžete také použít skořicový cukr; někdo dokonce nedá dopustit na marmeládu.

Kolik krupičky? Není lžíce jako lžíce, v receptu je proto použita lžíce odměrná, která pojme 15 ml. Na středně hustou kaši stačí 8 lžic krupičky, pokud však máte rádi opravdu hustou, budete jich potřebovat 12.

Kaše třikrát jinak
Namísto obligátní krupičky zkuste příště použít drcené ovesné vločky. Na rozdíl od celých a nedrcených jim ke změknutí stačí pár minut; navíc je ani nemusíte předem namáčet.

V prodejnách zdravé výživy najdete další poklady na přípravu kaše: jáhly nebo pohanku.