Křupavá svatomartinská husa!
Hlavní chody

Naporcovaná husa, upečená spolu s kostičkami jablek a zázvoru, přelitá medovou marinádou smíchanou se Svatomartinským vínem. Skvělá varianta na pečenou husu, když se vám v celku nevleze do pekáče.
INGREDIENCE:
1 ks | velké husy |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | větší jablka |
1 ks | menší cibule |
několik kostiček čerstvého zázvoru | |
voda na podlití | |
kmín | |
sůl | |
Na marinádu: | |
4-6 lžic | medu |
1 lžíce | zázvorového koření |
3-4 ks | stroužky česneku |
1 dcl | Svatomartinského vína |
POSTUP:
1. Husu nejprve důkladně opálíme, zbavíme štětin, pak maso naporcujeme; oddělíme křídla, krk, obě stehna, maso osolíme a vyskládáme do pekáče
2. Z kostry oddělíme prsa a odsekneme zadní část i s biskupem, opět osolíme, i s kostí také přidáme do pekáče, zbytek kostry použijeme třeba na polévku
3. Připravíme si marinádu; med smícháme s mletým zázvorem a prolisovaným česnekem, přilijeme víno, zamícháme a nalijeme na maso v pekáči
4. Husu posypeme kmínem, doplníme o kostičky jablek a čerstvého zázvoru, pro vůni přidáme i jednu menší cibuli v celku a čtyři stroužky česneku
5. Vše nakonec mírně podlijeme vodou a zaklopené dáme péci do trouby vyhřáté na 130 °C tak na 2 až 3 hodiny (záleží na velikosti masa), v průběhu pečená několikrát maso obrátíme a přelijeme výpekem
6. Nakonec pro kůrčičku sundáme poklici a husičku pečeme ještě dalších 30 minut při teplotě 180 °C.
Doporučení:
Takto připravenou husu podáváme nejlépe s karlovarským knedlíkem a dušeným červeným zelí.