Křehké linecké těsto!

Moučníky

Křehké linecké těsto!

Ingredience:

250 g másla
350 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 vejce
Na dohotovení: 100 g marmelády a moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Máslo nakrájíme na malé kousky a zapracujeme s vejcem, prosátou moukou, moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem na hladké nelepivé těsto. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 30 minut odležet do chladu. Potom ho rozválíme na 3 mm a vykrajujeme kolečka, polovinu z nich s otvorem uprostřed. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200° C asi 12 minut. Kolečka necháme nejdříve vychladnout na plechu a potom na kovové mřížce. Spodní plný díl potřeme marmeládou a slepíme s vrchním dílem. Nakonec linecké cukroví pocukrujeme.
2. Tip: U zadělávání například lineckých těst je základní poučkou používat jen žloutky. Těsto si díky tomu ponechává větší vláčnost a snadněji natahuje vlhkost.
Teplota 200°C.