Domácí lahodné koláčky!

Moučníky

Domácí lahodné koláčky!

Na 35ks koláčků:

Ingredience:

750 g hladké mouky

250 g másla

10 dkg pískového cukru

5 žloutků

citronovou kůru

sůl, 500-600 ml mléka

30 g kvasnic

hladkou mouku na podsypávání a vajíčko na potření.

 

Postup:

Nejdříve si nachystejte kvásek. Do misky dejte asi 0,5 dl vlažného mléka, přimíchejte lžičku cukru a 30 g čerstvých kvasnic. Misku uložte na teplé místo, a nechte vzejít kvásek. Mezitím si nakrájejte na plátky kostku másla a pomalu jej nechte rozehřát v kastrolku. Do velké mísy dejte 750 g hladké mouky, pískový cukr, žloutky, citronovou kůru a špetku soli a nakonec přilijte také vzešlý kvásek a vlažné mléko. Vše zamíchejte vařečkou, a pak ručním šlehačem vymícháme hladké těsto. Mléka spotřebujte necelého půl litru; přidávejte jej postupně zhruba po 1 dl a sami uvidíte, jestli těsto už je přiměřeně vláčné a řídké. Záleží na typu mouky, kterou používáte, i velikosti žloutků. Ideálně se těsto za metlami táhne, je pružné a měkké. Umíchané těsto jsem v míse přikryjte utěrkou, dejte na vyhřáté místo a nechte asi hodinu kynout. Mezitím  si připravte náplně.

Na makovou náplň na 10 koláčů potřebujete: 200 g mletého máku, 250–300 ml mléka, 50 g másla, citronovou kůru a mleté nové koření.

Na tvarohovou náplň na 10 koláčů si nachystejte 250 g polotučného tvarohu, 1 žloutek, 25 g změklého másla, 2 lžičky mletých mandlí a 2 lžíce cukru.

Na povidlovou náplň na 10 koláčů si připravte 300 g povidel, 4 cl rumu, podle chuti cukr, citronovou kůru, špetku mletého hřebíčku a skořice. Na dozdobení hrst hrozinek a mandlových lupínků.

Nakynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a důkladně jej ještě jednou rukama propracujte. Těsto pak nožem nakrájejte na stejně velké kousky, které se Vám akorát vejdou do dlaně, a z každého z nich si vypracujte malé bochánky. Ty ještě nechejte asi 10 minut kynout a zatím si troubu předehřejte na 180 stupňů. Na plech vyrovnejte vždy 15 bochánků (nebojte se a nechte jim opravdu velký prostor, hodně nabudou ještě pečením) a do těch dnem skleničky o průměru asi 5 cm důkladným promáčknutím vytvořte důlky. Skleničku si mezi každým promáčknutím pomoučte, ať se vám na ni těsto nelepí! Jednotlivé náplně postupně dejte do cukrářského zdobicího pytlíku a do koláčů spirálou naneste náplň. Koláče samozřejmě můžete naplnit i lžící, ale nebudou tak hezké. Nakonec jednotlivé náplně dozdobte rozinkami nebo mandlovými lupínky, okraje koláčů potřete rozšlehaným vajíčkem a plechy  postupně vkládejte do trouby. S plněním dalších plechů není kam pospíchat, jeden se peče asi 25–30 minut do zlatova.